Star Carpet
Asplund
Intervjuer
2024-08-06
Emma Olbers, en framstående möbeldesigner och inredningsarkitekt, är känd för sitt starka fokus på hållbarhet. Här ger hon konkreta förslag på hur man kan göra mer hållbara val i sin inredning, och tipsar om möbler som klassas som bra miljöval.
Att välja hållbara möbler handlar om att prioritera låga utsläpp, lång livslängd, hög funktionalitet och möjlighet till underhåll. Materialvalet är avgörande, där återvunna eller snabbväxande material är att föredra. Undersök företagens hållbarhetsarbete och välj de som redovisar sina utsläpp samt använder förnybar energi – det är några av de många tips som vi på Länna Möbler har fått ta del av.
Vad kräver du av en möbel?
– Att den ska ha låga utsläpp och hålla länge – gärna över 60 år, ha hög funktion och ska gå att underhålla – både genom att byta delar och ytbehandling. Om man generaliserar utsläppen när det kommer till möbler, står själva materialvalet för över 50% av en möbels utsläpp. Det är därför viktigt vilka material en möbel är tillverkad av och hur mycket material som går åt vid produktionen. Mindre möbler av återvunna eller snabbväxande material har oftast lägre utsläpp.
– En annan faktor som innebär stora utsläpp är produktionen – dels om förnyelsebar el används, dels vad som släpps ut i skorsten och avlopp. Ett tips är att kolla upp företagets hållbarhetsrapport/information. Om det inte finns, bör man välja ett annat företag. Leta gärna efter företag som har satt Science Based Targets (SBTi), B Corp, EPD:er (standardiserad LCA) eller skriver ut hur mycket utsläpp som produktionen av en möbel har inneburit.
Hur ska man tänka kring sin inredning för att slippa byta ut så ofta?
– Spara till möbler och tänk igenom dina val noggrant. Undvik förhastade beslut så kommer du att älska dina möbler mer, vilket gör att du också tar bättre hand om dem. På så sätt kan möbeln användas längre och förbli i den cirkulära loopen.
Vad är din största utmaning när det kommer till att minska din påverkan på miljön?
– Vi behöver ett skifte från snabb konsumtion till genomtänkt konsumtion, och ett större utbud av second hand-möbler. En stor utmaning är också bristen på standardmärkning för hur mycket en möbel släpper ut.
Vad behöver inrednings- och designbranschen lära sig?
– Materialkunskap – både när det kommer till vilka utsläpp materialet har, men också hur det underhålls på bästa sätt.
Material x 5
Använd material med låga utsläpp – snabbväxande eller återvunna.
Minimera materialanvändningen och använd monomaterial istället för blandmaterial (som är svåra att återvinna).
Välj högkvalitativa material som slits med värdighet.
Tänk på materialets ursprung.
Design for Circularity
Håll produkten i den cirkulära loopen så länge som möjligt.
Designa för enkelt underhåll och tänk baklänges för att möjliggöra återvinning och separerbarhet.
Designa bort avfall, inkludera andrahandsdelar och skapa funktionella produkter som kan älskas länge.
Förnybar el
Använd förnybar el både i produktion och transport.
Beräkna utsläppen
Räkna på produktens utsläpp/CO2e.
Vi bad Emma ge tips på möbler som klassas som bra miljöval – produkter som representerar kvalitet och långsiktig hållbarhet.
Massproductions – Tio Chair av Chris Martin
En mycket lätt utomhusstol som består av lite material, tillverkad av 89% återvunnen metalltråd – vilket i princip ger noll spill. Massproductions är också ett av få företag som anger alla sina möblers utsläpp på sin hemsida.
Fredrica Furniture – BM62 Armchair Cane Wicker av Börje Mogensen
En stol i trä och flätad rotting. Trä har generellt lågt utsläpp, men man bör kontrollera var det kommer ifrån och att nya träd odlas, med märkningar som till exempel FSC. Med en oljad träyta är denna stol lätt att underhålla. Rotting är dessutom en snabbväxande gräsart som blir färdigt material på cirka sex år, och kan flätas om efter 30 år när det har slitits ut. Jämför man utsläppen med exempelvis en skinnsits, måste den stolen hålla i 1500 år för att motsvara utsläppen från rotting. Frederica Furniture som varumärke är dessutom certifierade med B Corp.
Gervasoni – Gray 05 Sofa av Paola Navonea
En utanpåliggande stomme i trä gör soffan lätt att underhålla och tvätta klädseln. Du ser också enkelt om något är trasigt, och det går åt mindre material. Gervasoni har solpaneler på sin fabrik i Udine, Italien, som producerar 560 kW/h.
Tre Sekel – Landala av Emma Olbers
Ett bord i massivt trä – svensk furu – med låga utsläpp. Ytbehandlingen är såpad eller vaxad, vilket gör det lätt att förbättra och underhålla. Om du exempelvis får ett hack i skivan kan du fylla hålet med vatten så reser sig träet igen. Bordet är också enkelt att ta isär, vilket sparar plats vid transport och förvaring.
Emma Olbers har etablerat sig som en ledande röst inom hållbar möbeldesign och inredningsarkitektur. Med fokus på miljövänliga material har hon skapat verk som utesoffan Tellus för norska Vestre, tillverkad av 100% fossilfritt stål från SSAB. Tillsammans med Tengbom har hon även ansvarat för inredningen i Ersta nya sjukhus i Stockholm, ett 25 000 kvadratmeter stort projekt som öppnade hösten 2023.
Hennes hållbarhetsengagemang syns också i utställningen 1kgCO2e, gjord med EY Doberman, som undersöker möblers klimatpåverkan och visats internationellt, inklusive i Paris och på COP28. Hon har även mottagit Elle Deco Design Awards – Design towards Zero för sitt banbrytande arbete.