Relief Chest of Drawers Tall Plinth
Relief
Intervjuer
2024-10-23
TAF Studio fick uppdraget att designa en byråserie för String Furniture. Resultatet är Relief – ett byråsystem där varje detalj är genomtänkt.
Byrån finns diskret där i alla hem i bakgrunden. Ofta ganska anonym och till synes oansenlig. Samtidigt fyller den ett oerhört viktigt och grundläggande behov. För att ta fasta på det gav String Furniture TAF Studio i uppdrag att designa ett unikt och karaktärsfullt byråsystem med större identitet som skulle kunna passa vilket rum som helst. Den skulle också tillverkas i Sverige och ha ett genomtänkt miljötänk redan från grunden.
Mattias Ståhlbom, ena halvan av TAF Studio, beskriver den långa processen som nödvändig, där varje detalj omsorgsfullt diskuterats och vänts ut och in; från hållbara materialval till smart emballage och miljöanpassning i både transport och tillverkning. Till slut landade de i Relief, en vacker modulär kollektion med tidlösa byråer och stilfulla kroklister som passar lika bra som tv-bänk, rumsavdelare eller organisering i vilket rum som helst. Namnet Relief syftar på en subtil upphöjning från en plan yta, alltså inte ”relief” på engelska – även om det var en viss lättnad när den blev klar.
– Det har varit en lång och intressant process. Vi började laborera med olika ramar och kanter, men landade i att skapa en stram och elegant kub fast med någon liten detalj. När man ska sammanfoga hörn är det svårt att få det perfekt. Vi har i stället förskjutit hörnet så att det blivit som en invertering, eller en relief, beskriver Mattias Ståhlbom.
Byråerna kommer i tre olika storlekar och fem färger, utformade för att kombineras både storleksmässigt och utseendemässigt på en mängd spännande sätt – där den mest djärva är i stark orange. Målet var att göra dem så användbara och funktionella som möjligt där enkelhet och renhet fick stå i centrum.
– Så fort vi har ritat för mycket har vi reducerat och skalat ned för att få till ett stilrent och harmoniskt uttryck, säger Ståhlbom.
Samtidigt fick designen inte bli opraktisk. Handtagen ser till exempel till ytan ut som en list. Men undertill är de gjutna.
– När man tar i dem underifrån är de formade efter fingrarna så att det är mjukt och behagligt att ta i, även om det ser hårt och strikt ut, säger Ståhlbom.
Det var under 2002 som Mattias Ståhlbom och Gabriella Lenke startade TAF Studio. Genom åren har de samarbetat med en rad svenska och internationella varumärken, samt gestaltat många uppmärksammade och hyllade utställningar och inredningar. De hämtar mycket inspiration från modernismen och det allra viktigaste är att skapa tillgängliga möbler som inte tummar på kvalitet.
– Även om vi inte lever i någon sorts modernistisk tid nu är det en väldigt sympatisk och tilltalande idé. Vi kan ta tillvara på vissa positiva idéer från den tiden, säger Ståhlbom.
Beskriv er designfilosofi.
– Vi har byggt upp som en sorts tankevärld där vi har många fasta regler. Tillgänglighet är en sådan sak. Möbler kan vara dyra av en anledning. Som att de är av exceptionell kvalitet och man kan förhoppningsvis spara pengar på att ha dem hela livet. Sänker man priset betyder det ofta att man måste tumma på viktiga miljöfrågor till exempel. Men att de bara är exklusiva för exklusivitetens skull är något vi definitivt vill undvika.
Finns det en hållbarhetstanke bakom Relief-serien?
– Vi har tittat på olika material för byråerna men i slutändan blev det MDF. Det går att separera och det är slitstarkt och kan transporteras platt. Vi har dessutom noga övervägt konstruktion och val av beslag för att öka livslängd. Och fötter och handtag är gjutna i återvunnen gjuten aluminium för att skapa extra slittålighet.
Ni har tidigare designat för String Furniture, hyllan Museum NM&.045 och bordet Museum Sidetable, exklusivt ritade för nyöppningen av Nationalmuseum 2019. Hur skapar man en möbel som känns som just String Furniture?
– Det är alltid svårt för vi vill ju inte kanibalisera på det som redan finns och rita saker som på något sätt ersätter det. När saker fungerar är det dumt att störa det. Samtidigt är det positivt att utveckla. Men det ger sig ofta självt. Vi ritar inte möblerna i silo, utan man är i en diskussion med teamet hela tiden.
– Vi diskuterade väldigt mycket och försöker inkludera så många som möjligt i besluten: ”Hur använder man den här och varför ska den finnas? Varför väljer man det materialet i stället för det materialet? Vad betyder det?” Vi försöker ifrågasätta så mycket vi bara kan. Det är ibland lite tjatigt, men också väldigt kul. Det är ett sätt att komma framåt och försöka lyssna in vad andra tycker om konceptet. Det gäller att vara ödmjuk på något sätt. Det är verkligen en ära att få frågan från den typen av företag som String Furniture.
Nu kan du handla Relief hos Länna Möbler, både online och i butik.