Inspiration
2021-03-30
Emma Olbers är en av sveriges främsta formgivare och arbetar alltid med ett stort miljöfokus. Hon har bland annat designat serien landala för tre sekel, mattor för asplund, vaser för skultuna, eldaccessoarer från eldvarm och under 2021 kommer den nya utemöbelserien, pino – ett samarbete med stolab.
Formgivaren Emma Olbers skapar möbler som är lätta att tycka om. De är enkla och självklara, gjorda för att hålla i generationer, och material och tillverkningsmetod väljs alltid med hänsyn till miljön.
”För mig har det alltid varit självklart att göra möbler som ska kunna gå i arv”, säger Emma när hon tar emot i familjens stora fritidshus Arvidas i Stockholms norra skärgård. ”Jag växte upp på en bondgård utanför Göteborg. Mina föräldrar visade mig vikten av hållbarhet, de målade med linoljefärg och lärde ut vad en fönsterfura är för något. Sådant har jag tagit med mig.”
Emmas inställning till långsiktighet är lika märkbar i hennes arbete som designer som i hennes fritidshus. På Arholma, längst ut i Stockholms norra skärgård, är biltrafik förbjuden och skärgårdskulturen väl bevarad. Från öns ångbåtsbrygga och livsmedelsbutik slingrar sig en rad krokiga vägar över ön, förbi åkrar och ängar, skogsmarker och klippstränder. Emmas hus Arvidas ligger cirka tio minuters cykeltur därifrån. Det byggdes av öborna Arvid och Selma år 1898 och intill huset finns en vik med eget båthus. Emma och hennes man hade letat hus i nästan tre år när de till slut slog till. De hade en lista med ”måsten”. Men viktigast av allt var såklart charmen. Att huset inte hade renoverats sönder.
”Vi ville också att det skulle finnas året runt-boende på ön, och en lantbod och restaurang” säger Emma. ”Det kändes viktigt om vi skulle tillbringa mycket tid på en plats.” I fastigheten ingick fyra hektar mark, en gäststuga och ett par lador. ”När vi köpte huset var det i ett ganska bedrövligt skick. Det fanns inget vatten, elen behövde dras om och en trappa flyttas. Det behövdes även kök och badrum.”
De mest akuta delarna åtgärdades snabbt så att familjen kunde flytta in. Men resten har fått ta sin tid. Emma har målat om fasaden på somrarna. Varje fönster har skrapats och målats om, ett åt gången, istället för att ersättas. Varsamhet och lyhördhet har varit ledord. Dels för att det tar ett tag att känna in ett hus. Men främst för att det inte finns någon orsak att byta ut det som går att reparera. Av samma orsak finns nästan alla gamla detaljer kvar, inklusive några originaltapeter.
”Vi köper ju äldre hus för att de har en charm. Den sitter i väggarna, i ytskikten och materialen som åldrats och slitits vackert. Den känslan vill man inte renovera bort. Man måste gå försiktigt tillväga.”
Emma är praktiskt lagd och inte rädd för att hugga i. Hon kan köra traktor och röja skog. Hon vet hur lång tid det tar för en skog att växa och tycker om att vara utomhus. Hon städar fortfarande i skogen efter stormen Alfrida som drog fram för tre år sedan. Hon försöker även rensa upp slyn för att återställa strandängen som växte mellan huset och vattnet förr. På ängen planterar hon vildinsamlade svenska örter. ”Strandängen är bra för biologisk mångfald, det är viktigt för balansen i naturen.”
Miljötänket har Emma haft med sig sedan barnsben. Det är ett förhållningssätt som hon vill ge vidare till sina tonårssöner. ”Gården som jag växte upp på har bebotts i fem generationer. Många möbler hemma hos oss var över hundra år gamla.” säger Emma. ”Men pappa var även väldigt intresserad av samtida design, besökte mässor och investerade särskilt i möbler av Børge Mogensen.
Hennes barn tillbringar nästan all ledig tid på ön. ”Och de vet att ha tråkigt också”, säger Emma. ”Varje sommar tar vi båten till en liten ö i närheten och lever någon vecka helt utan el och rinnande vatten. Det är nyttigt för alla.”
Idag är Emma Olbers en av Sveriges främsta möbelformgivare. Hon har designat möbler för flertalet svenska producenter, alltid med miljötänk i fokus, och mottagit en rad utmärkelser för sitt arbete. Nyligen utsågs hon till årets designer av Elle Decoration. De senaste åren har hon varsamt förnyat inredningen i Nationalmuseums gamla bibliotek, och i vår lanseras hennes första samarbete med den svenska möbeltillverkaren Stolab.
”De ville göra en serie utomhusmöbler i svensk furu och när de ringde mig förra våren hade jag precis flyttat ut till Arholma”, berättar Emma. ”Tajmingen kunde inte ha varit bättre. Barnen hade hemskola, det var vår och suget efter att vara utomhus var stort. Jag kunde testa mina idéer på plats och verkligen känna efter vad jag själv ville ha.”
Resultatet är ett stabilt matbord och bänk att samlas kring, med väl tilltagna proportioner och en yta som bara blir vackrare med åren. Furun kräver ingen duk, den är vacker i sig. ”Och när vintern kommer går bordet enkelt att fälla ihop för vinterförvaring,” förklarar Emma.
Emma verkar konstant resa mellan sina två fasta punkter. På Södermalm i Stockholm har hon sin studio, som hon arbetat från i 22 år, och familjens lägenhet. Här är det vardag, innerstad och nära till allt. Men så fort hon får chansen, på alla långhelger, lov och merparten av semestern, reser hon med familjen till fritidshuset på Arholma.
De senaste åren har familjen koldioxidbantat, så resorna har blivit med tåg ut i Europa. Den senaste resan gick till den franska atlantkusten, där de stannade flera veckor och även hann besöka fabriken som tillverkar eldverktygen som Emma designat åt Eldvarm.
”Mitt nyårslöfte är faktiskt att bli ännu mer av en aktivist. Jag vill inte uppmuntra till slentrianmässig konsumtion, men jag vill öka kunskapen kring hur viktigt det är att köpa vettigt och bra när man väl ska handla.”
Hon ser det som en del av sitt jobb att förändra synen på slit-och-släng i möbelbranschen. ”Om man köper nytt bör man välja material som är förnyelsebart eller återvunnet, och ta hand om sina möbler så att de håller länge. Och om de inte går att reparera ska det vara lätt att återvinna materialen.”
Emma tror att det senaste året, med pandemi och nya erfarenheter, kommer påverka vår livshållning. ”Det har lärt oss vad som är viktigt i livet och fått oss att omvärdera vad vi lägger tid på. Framförallt har lärt oss att inte ta något för givet och hur mycket det betyder att få umgås med dem vi tycker om,” menar hon.
”Jag tror vi kommer värdesätta det äkta och genuina mer. Och vi kommer ta bättre hand om oss själva, vår omgivning och våra saker,” avslutar Emma.
Namn: Emma Olbers, 48 år
Gör: En av Sveriges främsta formgivare och arbetar alltid med ett stort miljöfokus. Har bland annat designat serien Landala för Tre Sekel, mattor för Asplund, vaser för Skultuna och eldaccessoarer från Eldvarm.
Aktuell med: Nya utemöbelserien, Pino, i svensk furu. Tillverkad av Dahlén Snickeri i Värmland för Stolab.
Emma Olbers vision är att försöka utforma bra produkter – ur alla aspekter, inklusive att vara bra för vår planet. Hon tror starkt på att vi alla borde och kan göra vår lilla del. Från perspektivet att vara en designer innebär detta att skapa produkter av material med låga utsläpp, välja ytbehandling som går att underhålla och designa för ett cirkulärt materialflöde.
Här nedan har vi samlat några produkter ur Emmas fantastiska produktskatt och en mix av de produkter som du hittar på bilderna från hennes sommarhus på Arholma.
Fotograf | Erik Lefvander
Creative Director | Therese Sennerholt
Text | Hanna Nova Beatrice