Nå oss via telefon, e-post eller chatt för att få svar på dina frågor gällande en produkt eller för att få inredningshjälp.
Öppet idag kl. 09-17
Kaare Klint var en erkänd dansk arkitekt och möbelsnickare som genom sin egen formgivning av möbler och undervisning präglade en hel generation av danska möbeldesigners.
1 produkter
Kaare Jensen Klint föddes den 15 december 1888 i Frederiksberg. För Kaare Klint var det naturligt att hitta vägen till designvärlden. Han var son till den kända danska arkitekten Peder Vilhelm Jensen-Klint. Av sin far och hos arkitekten Carl Petersen fick Kaare Klint lära sig att värdesätta proportioner och dimensioner på klassiska möbler. Han utbildade sig i möbeltillverkning hos en snickarmästare i Kalundborg i Köpenhamn. Han studerade också vid en teknisk skola och gick på Jens Møller-Jensens möbelskola. Kaare studerade även måleri för Johan Rohde.
Redan 1914 tillverkade Kaare Klint möbler och inventarier till det nybyggda Fåborg Museum. Kaare stod även som arkitekt för ombyggnaden av Thorvaldsens Museum i Köpenhamn 1923.
År 1924 blev Kaare Klint professor på Kunstakademiets Skole for møbelkunst, en akademi som han själv varit med att etablera. Flera kända formgivare började sin bana som elever just här – Poul Kjærholm, Børge Mogensen, Hans J. Wegner och Ole Wanscher.
Efter faderns död 1930 övertog Kaare Klint ansvaret för ritningarna till Gruntvigskyrkan i Köpenhamn som hans far påbörjade 1921. Kyrkan stod färdig 1940, varifrån även Kaares stol Church Chair är känd. Han ritade också med utgångspunkt i sin fars skisser Bethlehemskyrkan i Köpenhamn, som uppfördes 1935–37.
Kaare Klints klassiska och funktionalistiska ideal präglade den ena hälften av den världsberömda danska designen från 1930-talet och framåt. Hans stil var mycket självständig, opåverkad av diverse strömningar och med vikten lagd på funktionsanalys, materialval och bearbetning.
Kaare Klint avled den 28 mars 1954 i Köpenhamn.
Kaare Klint är särskilt känd för Safaristolen från 1933, en möbel som levererades i platta paket och ibland kallas världens första ”montera själv”-möbel. Arne Jacobsen, som var en nära vän, var en av de första som köpte stolen. Safaristolen räknas som en klassiker och tillverkas idag av Carl Hansen & Søn.
Kaare Klint fick flera utmärkelser, bland annat Eckersbergmedaljen 1924 och C.F. Hansen-medaljen 1954.
Kaare Klint deltog även i familjeföretaget Le Klint, där man veckade papper till de välkända lamporna. Upptakten till Le Klint startade redan 1901, då arkitekten Peder Vilhelm Jensen-Klint uppfann en lampskärm av korsplisserat papper. Men det var den efterkommande generationen som 1943 beslöt att utveckla famliljesysselsättningen till ett företag och grundade Klint. Klints veckade lampskärmar är kända och älskade i hela Danmark.