Modern tolkning av en designikon

Modern tolkning av en designikon - hero

Guider

2023-04-14

Förlagan till Pira G2 ritades 1955 av den svenske arkitekten Olle Pira till designutställningen h55. I år introducerades en ny tappning av det ikoniska hyllsystemet, ritat av arkitekten anna von scheven och industridesignern björn dahlström.

Modern tolkning av en designikon - 2 desktop

Den ursprungliga Pira-hyllan som designades 1955 var lika motsägelsefull som mannen som skapade den. Olle Pira (1927-2018) var en traditionell möbelsnickare som arbetade med körsbär, lönn och mogen ek med gamla färdigheter och tekniker. Ändå fick han en plats på berömda skolan Konstfack, där han gick inredningslinjen mellan 1950–54. Han blev den första svensken att vinna en guldmedalj vid Triennalen i Milano 1952 för fällstolen ”Piraten”, medan han fortfarande studerade på skolan.

Guldmedaljen vid Triennalen blev en rivstart för Olle Pira. År 1955 utvecklade han hyllsystemet Pira inför designutställningen H55 i Helsingborg. Detta blev hans publika genombrott som formgivare.

Samarbetet med String-hyllans skapare Nisse Strinning inleddes och strax därefter öppnade Olle Pira eget arkitektkontor i Stockholm. Succén med Pira-hyllan fortsatte och kunde bland annat ses hemma hos Rolling Stones Mick Jagger, i hans Londonhem år 1965.

Modern tolkning av en designikon - 1 desktop

I februari 2023 presenterar String Furniture hyllsystemet Pira G2, en modern tolkning av designklassikern. Designen för Pira G2 har skapats av arkitekten Anna von Schewen och industridesignern Björn Dahlström. Den uppdaterade hyllan är både elegant, stadig och iögonfallande som rumsavdelare eller fäst mot en vägg.

"Ambitionen var aldrig att designa en möbel i retrostil, utan snarare att anamma grundidén bakom den ursprungliga Pira och skapa en högre och bredare version som tål större vikter." – Björn Dahlström.

Tack vare sin ram och storlek har Pira G2 en tydlig tyngd och ett arkitektoniskt uttryck. Det är en utpräglat modern design, som gör att hyllan framstår som elegant och samtidigt exceptionellt robust.

”Det mest centrala i den ursprungliga hyllan är stolpen som kan spännas mellan golv och tak eller fästas i väggen. Hyllplanen som kragar runt den ger en illusion av att hyllorna sitter ihop. Vi ville åstadkomma en möbel som var en gestalt, även om den är ett system” – Anna von Schewen.

Femtiotalets trådkonsoller har ersatts med triangelformade konsoler av pressad plåt, som bildar en låst konstruktion när de täcks av hyllplanen. De tidigare trähyllorna av faner är nu av lackad stålplåt med stolpar i strängpressad aluminium. Bokstöd och skåp är i valnöt eller vit ek, viket tillför värme och skapar en ombonad kontrast till den lackade metallen.

Det är såklart omöjligt att säga – men vi tror att Olle skulle varit stolt över denna nya version av hans klassiska design.

Liknande magasinsartiklar