Med sina provokativa materialval, lekfulla former och djärva färgsättning har den danske arkitekten och formgivaren Verner Panton skapat några av vår tids mest ikoniska designföremål.
()
()
()
()
()
()
()
()
()
()
Verner Panton
Med sina provokativa materialval, lekfulla former och djärva färgsättning har den danske arkitekten och formgivaren Verner Panton skapat några av vår tids mest ikoniska designföremål.
Verner Panton föddes 1926 på ön Funen, Danmark. Han började sin kreativa karriär som målare innan han studierna till arkitekt vid Royal Danish Academy of Fine Arts i Köpenhamn. Efter examen 1951 arbetade han under en tid för den berömde arkitekten och designern Arne Jacobsen där han bland annat fick assistera mästaren med stolen Myran. Tjänsten fick han med lite hjälp från Poul Henningsen som året innan 1950 blev hans svärfar då han gifte sig med hans styvdotter.
Verner Panton influerades starkt av Arne Jacobsens organiska formgivning, men hjärtat slog hårdare för det extravaganta, geometriska och färgstarka. Allt var mer eller mindre klappat och klart för Verner Panton för en lysande karriär som konventionell arkitekt och formgivare. Men den ”envise och evigt unge” Verner Panton hade andra planer. Efter en tre år lång turné i Europa i en ombyggd Volkswagen-van återvände han till Danmark med massor av idéer. Han startade en egen studio och började omvandla de många intrycken från sina resor till enastående och vågade designföremål. ”Det huvudsakliga syftet med mitt arbete är att utmana människor att använda sin fantasi”, ska han ha utropat. Han formger under denna period de karaktäristiska Cone Chair och Panton Chair som blev världens första plaststol gjuten i ett enda stycke.
På 1960- och 70-talet experimenterade Verner Panton med att utforma hela miljöer med en stil som beskrivs som radikal, psykedelisk och lämpad för rymdåldern. Under 80- och 90-talet fortsatte han sitt produktiva arbete och formgav en mängd nya möbler, mönster och bygger och renoverar byggnader. Tack vare samarbetet med flera stora producenter så som Fritz Hansen, Louis Poulsen och Vitra fick han utlopp för sina idéer och pressade tekniken till det yttersta. Resultatet är bland annat designikonen Flower Pot.
Verner Panton dog den 5 september, 1998, bara några dagar före invigningen av en stor retrospektiv utställning av hans arbete.
1972 fick Verner Panton det tyska formpriset Gute Form Bundespreis för takpendeln Flower Pot. Mellan 1981 och 1986 vann han det tyska designpriset Deutsche Auswahl inte mindre än fem gånger och 1998 fick han Cross of Honour av Dannebrog-ordern av den danska drottningen.